Günümüzde konut ve barınma ihityacı gün geçtikçe daha da artmakta ve bu durum kiraya veren ile kiracı arasında büyük pronlemlere yol açmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde bu durum daha da vahim bir hal almaktadır. Kira sözleşmelerinde belirlenen yıllık kira artış oranı son 12 aylık tüfe oranını geçemez kural olarak ancak 1 temmuz 2022 itibariyle konutlar için bu oran %25 olarak geçici olarak kabul edilmiştir. Enflasyonun bu denli yüksek olduğu bir dönemde bu kanuni düzenleme kiraya verenler için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Enflasyonun %100’ leri aştığı bir dönemde %25 sınırlaması kiraya verenler için büyük bir ekonomik kayıptır.
Örneğin yıllık artış oranı %20 olan bir kira szöleşmesinin her yıl %20 artırarak gittiğini ve Enflasyonunda %100’leri aştığını düşünürsek kiraya veren için büyük bir haksızlık olacaktır. Çünkü ilk oturulduğunda bin TL olan bir kira sözleşmesi %20 artışlarla 4 sene sonra 2 bin TL’yi aşamamaktadır. Ancak çevresindeki emsalleri 6 -7 bin TL’den kiraya verilmektedir. Bu durumda kiracıyı çıkarmak da kanunen kolay değildir. Kanunda belirtilen istisnai haller dışında kiracıyı çıkarmak mümkün değildir.
Kanun burada kiraya verenler için bir hak tanımıştır. Şöyle ki, eğer kira sözleşmesi 5 yılı doldurmuş ise kiraya veren kira sözleşmesinde belirtilen oran dışında emsallere yakın bir kira bedelini 5. Yıl dolmadan en az 30 gün önceden kiracıya ihtarname çekerek talep edebilir. Eğer kiracı bu talebi yerine getirmezse bu takdirde kiraya veren kira tespit davası açarak hakimden bu artışı yapmasını isteyebilir.
Bir yanıt yazın